lördag 30 juni 2012

Första loppisen på Österlen (och definitivt inte den sista)

Vaknade imorse och tittade ut genom sovrumsfönstret. Här ser ni vad jag såg:


Under natten drog ett hejdundrande åskväder förbi. Och känslan var som vanligt skräckblandad förtjusning. På morgonen hade regnet upphört och medan jag gjorde mitt första loppisbesök för denna semester blev himlen helt klarblå. Så efter en relativt snabb räd på Hammenhög IF:s loppis, som resulterade i en keramikkanna och två apotekarburkar för det facila priset av 40:-, skyndade jag mig hem och la mig tillrätta i solstolen.


Tänk vad lite sol och värme kan göra - helt plötsligt vill jag dricka rosévin, ha på mig nån tunn strandtunika i grälla färger och lyssna på eurodisco med en refräng på spanska. Var kommer dessa begär ifrån?




torsdag 28 juni 2012

Österlen - here I come!

 

Om 24 timmar är denna utsikt min att njuta av! Vi ska ner till huset på Österlen och jag längtar mig tokig. Där finns min semesterstämning så som jag vill ha den; utan måsten (det skulle möjligtvis vara de där loppisturerna som jag gör smått tvångsmässigt då) och tråkigheter, till och med diska är kul! Jag vet att det låter lite fånigt, men då får det göra det för jag slappnar verkligen av när jag är där och jag trivs med det mesta. Eventuellt att jag kan bli lite småirriterad om det tänker regna väldigt mycket eller om det inte går att få plats på Olof Viktors, men annars - lite Dalai Lama över mig när jag är där :-)


tisdag 26 juni 2012

Semesterdoft!

Första dagen på semestern! Känns väldigt bra på det stora hela. Dagen har ägnats åt att lukta på blommorna... Nja, och så var jag och sonen på Biotopia och hemma hos vänner där det blev lite bröllopsplanering. Jättekul att få vara med och hjälpa dem med en så rolig sak! Enligt min mening i alla fall. Jag vet att en hel del personer inte blir smått exalterade av typsnitt till inbjudningskort, färgnyanser på blommor eller formen på tårtdekorationer. Jag vet det rent intellektuellt, men jag har rackarns svårt att förstå det.

 



söndag 24 juni 2012

Söndagsutflykt

Idag blev det familjeutflykt till Slottsträdgården i Ulriksdal. Det är ett så fint ställe! Stort utbud av blommor, både för inom- och utomhusbruk, ett mysigt café och fina omgivningar att promenera i.




Jag som uppenbarligen har blivit smått trädgårdstokig på senare år, skulle ha kunnat go bananas där bland perenner och sommarblommor, men vet ni vad - jag köpte inte en endaste liten petunia ens! Mycket stolt över mig själv. Liksom ingen idé att fylla rabatterna med en massa fint nu när vi snart åker härifrån och blir borta en månad. Men nästa vår är det jag som står först i kön på Ulriksdal!

Jag köpte alltså inga blommor, men la ner rätt mycket pengar på deras å så lockande kakbuffé. Choklad- och rödbetskakan som syns i bakgrunden är fantastiskt god trots det något alldagliga utseendet. Saftigare kaka får man leta efter!


fredag 22 juni 2012

Midsommardukning (lite i sista minuten...)

Om det är någon som tänker bjuda på en sen midsommarmiddag och börjar få smått panik över det där med dukningen, så kommer här några dukningstips.

Blått och vitt funkar alltid på sommaren! Det är fint att använda handdukar som servetter - går att hitta billigt på loppis eller på stora möbelvaruhuset.

Namnlappar som fästs på glaset med gammalt hederligt snöre passar bra till. Och ingen midsommar utan prästkragar!

Silltallriken är Rörstrands "Troja", hittad billigt på loppis. Man behöver inte alls ha tallrikar av samma sort, utan en blandning av udda tallrikar med mönster i samma färg blir snyggt och känns avslappnat.


tisdag 19 juni 2012

Vackert ogräs

Eller ogräs och ogräs, jag tycker att hundkex är en vacker blomma, punkt. För mig är den starkt förknippad med den underbara grönskan så här års, och till viss del även med midsommar. Vissa år är den ju helt utblommad till midsommar och i år är det väl lite på gränsen, men många gånger har den fått pryda både midsommarstång och hår.

Den doftar inte särskilt gott och skräpar rätt mycket om man tar in den, men det är sekundärt. De luftiga, skira vita blommorna mot de ljusgröna stjälkarna är bara så vackra! Ett stort plus är också att de växer vilt på så många ställen och ofta väldigt många tillsammans så att man snabbt får ihop ett helt fång när man plockar.



söndag 17 juni 2012

Sommarhus på Gotland

Semestern närmar sig med stormsteg! En vecka till med jobb sen är ledigheten ett faktum. Vi överger Uppsala på sommaren eftersom Uppsala verkligen inte är någon sommarstad. Här har t.ex. vissa affärer och restauranger sommarstängt! Vi drar i stället söderut, till Österlen. Skulle vi inte ha ett hus där så skulle nog Gotland ligga nära till hands. En gammal magasinsbyggnad skulle vara riktigt coolt att i så fall ha som sommarhus. Fantastic Frank har en till salu.










Snygg utsida, snygg insida, snygg styling och snyggt fotografi. Jag gillar blandningen av rå betong och trä, rostfria vitvaror och antika möbler. Mycket snyggt med de stora kelimmattorna och de orangea accenterna också. Idag gillar jag också särskilt den blåa himlen. Varför ser jag inte den utanför mitt fönster?

lördag 16 juni 2012

Hemgjort bröllop

Av en hemlig anledning spanar jag runt på Etsy efter fina bröllopsfestsaker. Där finns hur mycket fint som helst! Eller kanske inte hur mycket som helst, för ärligt talat så är ganska många saker ingenting att hänga i julgranen. Ibland för att de helt enkelt inte är i min smak och ibland för att de helt enkelt är fula. Men här kommer tre saker som både är helt i min smak och väldigt fina.

Och nej, det är inte jag som ska gifta mig, även om jag ibland kan önska att jag skulle få gifta mig igen. Med samma man!

Otroligt söta girlanger från BeeBuzz Paperie.Gult gillas av mig mer och mer.

Slarvigt målade gamla glasburkar i glassiga färger från Beach Blues. Skulle göra sig väldigt fint som vaser med t.ex. hundkex i.

Snygga bordsnummerskyltar från EcoLectic Events. Kanske inte så vanligt i Sverige eftersom vi oftast har långbord, men små runda bord börjar komma mer och mer och då kan såna här skyltar vara praktiskt.

tisdag 12 juni 2012

Den blomstertid nu kommer

Idag var det skolavslutning på min skola. Det är lika härligt varje gång att få samla alla elever, föräldrar och lärare i en lövad aula och lyssna på fantastisk sång från de små (och stora) liven! Tänk ett gäng finklädda sjuåringar som står på scenen och sjunger Idas sommarvisa, men som ibland är tvungna att avbryta sången för att vinka till farfar i publiken! När sen över hundra personer sjunger "Den blomstertid nu kommer" så får jag rysningar. En av alla fördelar med att vara lärare: att få ha skolavslutning varje år och få den här härliga sommarlovskänslan! Nu ska jag visserligen jobba två veckor till, men ändå...

Jag bjöd min klass på jordgubbar och cider. Fantastiskt goda, svenska jordgubbar! Eleverna, som går i åttan och nian, var dock mer intresserade av att få sluta än att fika :-) Men så är det; de är inte så mycket för sentimentalitet och långa avsked, vilket på ett sätt är rätt skönt.

Jag hade fått i uppdrag att göra något med blommor som en liten present till alla lärare från rektorn. Det blev små söta arrangemang med rosor och brudslöja i ljuslyktan Glansig från Ikea. 24 stycken som skulle fraktas till skolan imorse. Jag tog bilen.


söndag 10 juni 2012

Äntligen så händer det!

Första pionen har slagit ut! Och jag var inte sen med saxen; klipp, klipp så fick en utslagen och en knoppig djupröd pion följa med in. Lycklig!

 


lördag 9 juni 2012

Hemmaindustri?

Industritrenden håller i sig och som vanligt är det svårt att veta om jag oavsett trenden skulle gilla rostiga pallar och gamla arbetslampar, eller om det endast är för att jag har blivit smått hjärntvättat med detta i ett otal inredningsreportage. Jag tror att de flesta påverkas otroligt mycket av det man ser och ser man det tillräckligt många gånger tycker man inte att det är så dumt som första gången man såg det. (Förut: Ett gammalt plåtskåp från en smutsig cykelverkstad? -Fy fasiken vad sunkigt! Nu: Ett gammalt plåtskåp från en smutsig cykelverkstad? -Jag bjuder femtusen kronor!). Gäller kanske inte allt eftersom jag inte tycker att allt är så särdeles snyggt, men i många fall är vi människor nog väldigt lättpåverkade.

Detta som något slags försvar för att jag idag köpte en lampa på IKEA, som nog kan kategoriseras som "industriig". Jag tycker att lampan är jättesnygg, men jag är ännu inte helt säker på om den funkar här hemma. Helt plötsligt sitter det en lampa där det förut var helt tomt och det stör ögat lite. Och en industriliknande lampa i en stringhylla - är det inte lite väl crossover? Hmm... Men jag tror att det blir bra, speciellt när hösten kommer och det behövs lite ljus i mörkret.

 

fredag 8 juni 2012

Grönt från trädgården

Jag blir inte riktigt av med mitt trädgårdsintresse. Idag skulle F och jag spela krocket på gräsmattan. Jag kände hur jag drog mig mer och mer mot rabatterna och efter en spelad runda stod jag och grävde i jorden medan F spelade krocket med inte bara sin klubba, utan även med min. Jag kände mig lite som en dålig mamma och försökte involvera honom i trädgårdsarbetet genom att visa honom läbbiga daggmaskar. Det funkade.

Än så länge är det mesta bara grönt i rabatterna, känns det som. Mest blad liksom. Pionerna har inte riktigt slagit ut än (längtar) och syrénerna har nu blommat över. Vad ska man då plocka in som kan pryda lägenheten? Det fick bli några kvistar från vinbärsbusken och sen vågade jag klippa två stjälkar från den lilla nyplanterade busken med löjtnantshjärtan.





onsdag 6 juni 2012

Sommarrecept

Tidigare i våras tejpade jag upp vårliga recept på kylskåpet med hjälp av fin washitejp. Nu är det ju faktiskt mer sommar än vår, så recepten och tejpen har bytts ut.


Jag lånade några av F:s magnetbokstäver också och kände mig galet kreativ! Kan förresten rekommendera halloumisalladen som syns på den stora bilden - jättegod! Man gör typ som en grekisk sallad men i stället för fetaost har man stekt halloumi i småbitar. Passar alldeles utmärkt till ett glas rosé när det är 25 grader ute. Och den drömmen håller jag fast vid.


söndag 3 juni 2012

Sött sött

Jo, man kan göra storstan i hällregn och snålblåst. Det är bara inte lika kul som när det inte är hällregn och snålblåst. Jag sprang i alla fall inte Stockholm Marathon. Fatta dubbeljobbigt - springa jättelångt i värsta dåliga vädret. Fast å andra sidan, jag skulle ju aldrig springa så där långt även om det var fint väder. Jag skulle aldrig springa så långt, punkt.

Jag fick min motion genom att prova kläder, hoppa mellan vattenpölar och bära tunga kassar. Lite smidighet tränades inne på den pyttelilla affären Laudrée, som var fylld till bristningsgränsen av kvinnor som ville köpa sött sött. Blev lite trött på det enkönade - fattades bara att affären vore inredd i rosa! Nu har de i stället en rätt snygg mintgrön färg som "sin". Dragplåstret är macaroner, men det finns även annat mumsigt som choklad, marmelad och fint te. Allt i en lyxig förpackning!






fredag 1 juni 2012

Berusande dofter

Vårt hem fylls av de underbara dofter som finns ute i naturen just nu. Synd bara att man inte kan plocka in doften av våt asfalt...



Imorgon ska jag till huvudstaden och shoppa - i hällregn, fem plusgrader och vindstyrkor närmare kuling, verkar det som. Vantarna som lades in i garderoben för några vekor sen tas fram igen, för frysa; det vägrar jag göra!

Jag skulle kunna göra ett långt inlägg om att det är både opassande, irriterande och allmänt sorgligt att ha ett sådant väder i början av juni. Men jag vet inte... Varken vädret eller humöret blir ju bättre av det! Jag är inte heller en av dem som tror att detta beror på de stora klimatförändringarna. Jag tror på klimatförändringarna och att vi människor är en bidragande faktor till dessa, men allt väder som man inte önskar behöver inte bero på det. Under mina blygsamma (!) år i livet här i Uppland har jag upplevt snöstorm på Valborg, ett antal gröna jular, regn hela juli och en meter snö på Alla helgonaafton, så "konstigt" väder kan vara helt naturligt. Och shoppa, det kan man göra oavsett väder. Believe you me.