lördag 31 oktober 2015

Pumpapaj och spökcupcakes

Efter tre dagars höstlov börjar jag äntligen komma ner i varv. Svårt det där att vara ledig och liksom bara ta det lugnt. Men efter en välbehövlig massage igår och uppmaningen från massören att "Gå hem och sitt i soffan nu resten av eftermiddagen", vilket jag faktiskt gjorde, så kände jag mig lugn på djupet. F var hemma hos morfar och S jobbade så det fanns ett lugn på ytan också här hemma. Jag satt faktiskt i soffan flera timmar: läste inredningstidningar, slötittade på TV, surfade på Pinterest och åt en sen lunch där i soffan. Nu fortsätter helgen och inuti mig finns lugnet kvar.

Idag är det ju två högtider samtidigt: Allahelgons dag och Halloween. Eftersom jag gillar att fira saker kör vi båda två i någon sorts kombination. I förrgår hade vi lite Halloweenfika här hemma och F och jag karvade ur en stor pumpa för första gången i våra liv. Inte helt lätt, men vi hade väldigt kul eftersom vi använde en borr (?!) för att göra dekorativa hål. Jag har lite svårt för de där skräckansiktena, så vi gjorde vår egen variant. Ikväll går vi till kyrkogården och tänder ljus för våra nära som inte längre finns med oss och sen blir det middag vid ett bord dukat med pumpor. Som sagt, vi firar lite av varje, men undviker de värsta skräck, blod och läskiga spindlar-uttrycken.

 


 

På Halloweenfikat bjöd jag på pumpapaj och små spökcupcakes. Har aldrig gjort pumpapaj förut, men den här blev riktigt god. I alla fall var de vuxna gästerna övertygade om den saken! Jag tog pumpaköttet från den stora orangea pumpan som vi gröpte ur för att ha som dekoration. Var lite tveksam till det, men det gick helt okej. Tror dock att jag kommer använda butternut nästa gång, för att få ett lite fastare och ljusare pumpakött. Receptet på spökcupcaksen finns här, fast det är en tårta men det är bara att fylla kaksmeten i små cupcakesformar i stället för i en stor form. Uteslut Snickers och Nutella från frostingen och spritsa den sen som en "topp" på cupcaksen. (Om frostingen blir för lös kan man ställa den i kylen en stund och sen vispa upp den lite lätt igen.) "Dutta" sen dit smält choklad med en pensel så att spökena får ögon och mun.

 


 
Jag gjorde ett spindelnät på pajen genom att spritsa smält choklad som i en spiral och sen dra lätt med en kniv från mitten och ut.
 
Här är receptet på pumpapajen:

Pajskal
125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 äggula

Fyllning
4 1/2 dl grovhackad pumpa (t.ex. butternut)
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 msk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlika
lite riven muskot (jag tog kardemumma istället eftersom jag inte hade muskot hemma)
2 dl creme fraiche (jag tog vispgrädde)

Hacka smöret och nyp ihop med mjöl och socker. Avsluta med att blanda i äggulan.

Knåda och tryck ut degen i en pajform med diametern 22 cm. Använd gärna en med löstagbara kanter. Ställ sedan formen i kylen en timme.

Skala och grovhacka pumpan. Koka i vatten ca åtta minuter tills den är mjuk. Häll bort vattnet och mosa pumpan med hjälp av en gaffel eller en potatisstamp.

Blanda i socker, ägg och alla kryddor. Avsluta med att röra ner crème fraîche (eller grädde).

Häll smeten i pajformen och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 50 minuter. Låt svalna innan servering och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

söndag 25 oktober 2015

Mördegskakor med nougat

Lite bakning har så klart hunnits med den här helgen. Tunna mördegskakor som läggs ihop två och två med nougat och hasselnötter emellan - hur gott som helst! Nästa vecka blir det ännu mer bakning för då är det höstlov vilket innebär några fler lediga dagar i veckan än vanligt. Och eftersom några kompisar plus barn kommer över på fika och lek-träff, så "måste" jag ju baka till den. Då blir det lite Halloweentema på baket!

 

Mördegskakor med nougat, ca 15 stycken

100 g smör
1 dl strösocker
3 1/4 dl vetemjöl
½ dl strösocker att strö över

200 g nougat
50 g hackade hasselnötter

Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret och blanda det med socker och vetemjöl i en bunke. Arbeta ihop till en jämn deg.

Kavla ut till en 5 mm tjock platta på mjölat bord. Stick ut ca 30 kakor med en rund utstickare, 4-5 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, strö över sockret och grädda i ugnen 8-10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.

Bryt nougaten i bitar och smält den i en bunke över vattenbad tills nougaten blir så mjuk att den går att spritsa. Blir den för lös kan den stå i kylen tills den har stelnat lite.

Spritsa eller stryk ut fyllningen på hälften av kakorna. Strö över hackade hasselnötter. Lägg resten av kakorna ovanpå. Förvara kakorna i lufttät burk i rumstemperatur.

söndag 18 oktober 2015

Veckans vego: Italienska quornfärsbullar

Förra veckan blev det visst inget vego-tips. Behovet av att bara få slappa var större än behovet av att få in ett nytt inlägg på bloggen. Men vi åt en av mina favoriträtter förra helgen: mumsiga quornfärsbullar med tomatsås och klyftpotatis. Det receptet kommer här:


Italienska quornfärsbullar

300 g quornfärs
½ dl vatten
½ dl havregryn
1 vitlöksklyfta
3 soltorkade tomater
2-3 ägg
½ dl ströbröd
½ kruka färsk basilika
Salt och peppar

Tomatsås

1 burk konserverade körsbärstomater
½ dl vatten
1 dl grädde
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
5 soltorkade tomater
Salt och peppar

150 g fetaost att smula över bullarna vid servering.

Blanda vatten och havregryn och låt svälla ca 10 minuter.

Finhacka vitlöken och de soltorkade tomaterna. Blanda det med quornfärs, ägg, havregryn, ströbröd och finhackad basilika. Smaka av med salt och peppar. Smeten behöver vara ganska kladdig för att kunna forma bollar, så känn efter om det behövs två eller tre ägg.

Forma små färsbullar och stek försiktigt i en het stekpanna med olja.

Skär rödlöken i smala klyftor. Ta därefter färsbullarna ur stekpannan och stek rödlöken snabbt. Häll i körsbärstomater, vatten, grädde, pressad vitlök och finhackade soltorkade tomater. Rör om.

Låt såsen puttar en stund och lägg tillbaka färsbullarna mot slutet så att de blir varma.

Smula över fetaosten och strö ev. över basilikablad vid serveringen. Servera även med rostad potatis.

söndag 11 oktober 2015

Triss i chokladkakor!

I torsdags hade vi mammamiddag hemma hos C och jag hade, som jag skrev tidigare, paxat efterrätten bara för att få en ursäkt att baka :-) Jag gjorde tre olika sorters minikakor: Arraksbollar, chokladbiskvier och brownies med lakritsfrosting.


 


Receptet på arraksbollarna hittar ni här. Jag tog arraksessens i stället för punsch, eftersom vi inte hade någon punsch hemma och det kändes onödigt att köpa en hel flaska bara för någon matsked i ett par chokladbollar. Receptet på chokladbiskvierna finna här. Jag gjorde ännu mindre biskvier än i receptet, ca 2 cm i diameter bara.

Recpetet på brownies kommer här:

Brownies med lakritsfrosting

1 plåt/24 bitar (dubbelt så många om du skär dem i små rutor, som jag gjorde)

350 g mjukt smör
6 dl strösocker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
½ tsk salt
6 ekologiska ägg
3 dl vetemjöl


Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör och socker vitt och krämigt.

Rör ner kakao, sirap och salt. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.

Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll den med smeten.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna.

Lakritsfrosting

120 g mjukt smör
9 dl florsocker
1 ½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
200 g philadelphiaost
2 msk lakritspulver (smaka av så det blir en "lagom" smak)
Lakritsgranulat till dekoration

Vispa smör, florsocker, kakao och vaniljsocker krämigt.

Tillsätt philadelphiaosten och lakritspulvret, vispa till en slät frosting. Bred den över den svalnade kakan, skär sen i rutor.

Strö över lite lakritsgranulat på varje ruta.




söndag 4 oktober 2015

Veckans vego: Pasta Rosso

Den här helgen har jag ägnat mig åt bakning både igår och idag. En riktigt bra helg med andra ord! Det vankas mammamiddag (en middag för mammorna i föräldragruppen, som härligt nog har blivit vänner och träffas fortfarande, sju år efter våra barn kom till världen!) i veckan och jag var inte sen att paxa efterrätten, vilken kommer bli något bakat. Så klart! Bilder kommer senare.

Nu till veckans vego, som är en stor vardagsfavorit här hemma! Jag blev bjuden på denna rätt för nästan tre år sen hos vännen S, som är dietist. Receptet har hon utarbetat för förskolekockar så det är helt klart barnanpassat! Men har man inga barn gillas rätten minst lika bra av vuxna :-)



Pasta Rosso, 4 port.

½ gul lök
1 vitlöksklyfta
3 morötter
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl creme fraiche
1 tsk oregano (färsk eller torkad)
Salt och peppar

Till servering:

Spagetti
200 g halloumi
1 broccolihuvud


Koka spagettin enligt anvisningarna på paketet.

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs en stund i olja i en kastrull.

Skala och riv morötterna grovt. Låt dem fräsa med en stund.

Tillsätt tomatkross och buljongtärning och låt koka i ca 20 minuter. Rör om då och då.

Skär halloumin i tärningar och stek i olja i en stekpanna.

Dela broccolin i mindre bitar och fräs i lite olja i en annan stekpanna.

Rör i creme fraiche och tillsätt kryddorna efter smak i tomatsåsen.

Mixa såsen slät med en stavmixer.

Servera såsen med spagetti, halloumitärningar och broccoli.