söndag 21 februari 2016

Frozen cheesecake med hallonswirl

I höstas var Hela Sverige bakar mitt och F:s favoritprogram. Jag älskar bakning, F tycker om bakning och han gillar TV-program som är tävlingar, så det blev en bra kombo. Just nu är det Sveriges mästerkock som gäller i stället. Jag tycker att det finns så mycket positivt i både bakning och matlagning så allt som kan uppmuntra F är intressera sig för det är bara bra!

Det var ju Linus Larsson som vann Hela Sverige bakar i höstas och i julas kom tomten med Linus bakbok i julklapp till mig och F. I veckan tittade vi igenom boken och kom överens om helgens bakverk. Igår skred vi till verket och snodde ihop en supergod  cheesecake med smak av vit choklad och hallon! Det är en fryst variant, vilket jag tycker är snäppet godare än en ugnsgräddad cheesecake, och för F som älskar glass blev detta en succé!




Det går åt sex äggulor till smeten, vilket innebär att man får sex äggvitor över. Känns väldigt dumt att bara slänga dem så jag gjorde ett gäng ljusrosa maränger av dem. Både snyggt och riktigt gott att ha till cheesecaken!


Frozen cheesecake med hallonswirl

Botten:
200 g digestivekex eller Maryland cookies

100 g smör


Fyllning:
200 g vit choklad
250 g färskost
6 äggulor
1,5 dl strösocker
5 dl vispgrädde


Hallonsås:
1 msk strösocker
0,75 dl vatten
1,5 tsk maizena majsstärkelse
3,5 dl hallon

Gör så här:


Kör kexen eller kakorna med smöret i en mixer och fördela jämnt i botten på en rund form med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Platta till ytan lite lätt med baksidan på en sked, och börja med fyllningen.                  

Smält den vita chokladen tillsammans med färskosten över ett vattenbad.                  

Vispa äggulor och socker luftigt i en bunke.                  

Vispa grädden medelhård i en bunke, den får inte bli alltför tjock.                  

Vänd ner chokladblandningen i bunken med äggblandningen. Vänd sedan ner alltsammans i bunken med vispad grädde.                  

Gör hallonsåsen. Blanda allt utom hallon i en kastrull och koka upp. Lägg ner hallonen och låt koka i 5 minuter på svag värme. Sila av såsen, eller låt bli om du föredrar det. Ställ åt sidan för att svalna.                  

Häll hälften av chokladfyllningen ovanpå bottnen i formen. Häll lite av hallonsåsen ovanpå. Fortsätt varva chokladfyllning och hallonsås om vartannat. Låt kakan stå i frysen i 3–4 timmar och ta fram den omkring 20 minuter innan du serverar den.                  




Inga kommentarer: