lördag 14 maj 2016

Att "slakta" ett blomsterarrangemang

Igår disputerade S (för andra gången!) och då är det en tradition att institutionen beställer ett blomsterarrangemang att ha i föreläsningssalen. Detta får man sen ta hem, så idag stod det på vårt köksbord och kändes väldigt malplacerat. Det är något med de där traditionella arrangemangen som jag har lite svårt för... De känns liksom inte så avslappnade och naturliga, och passar av den anledningen sällan in i ett vanligt hem. Just det här arrangemanget var heller inte så snyggt gjort, så då fanns det ytterligare en anledning att inte behålla det som det var. Jag tog helt enkelt ut alla blommor, behöll dem som kändes fräscha, snittade om dem och arrangerade dem i två mindre vaser i stället. Så mycket mer användbart!






söndag 8 maj 2016

Hallonrutor med kokostopping

Jag blir så glad av solen och värmen även fast jag sitter inomhus! Altandörren står på vid gavel så fågelkvittret och humlesurret hörs in. Solens härliga strålar gör sitt bästa för att tränga igenom persiennen. Det går liksom inte att komma undan sommaren! För här i Uppsala har SMHI konstaterat att sommaren kom igår (den meteorologiska sommaren alltså) och det gör något med våra frusna själar. Jag brukar ju för det mesta hävda att sinnesstämning och känsla kommer inifrån, inte utifrån. Jag hävdar det fortfarande, men samtidigt måste jag medge att det är lite lättare att vara glad i den här typen av väder än i hällregn och snålblåst. Och det gäller nog inte bara mig...

Självklart fick helgblommorna förstärka den härliga sommarkänslan! Den bästa och mesta av all försommarblommor är ju pionen (som alla vet). Den har redan tidigare inhandlats i härliga knoppar, slagit ut och vissnat, helt utan att jag hunnit dokumentera. Ni får i stället se den näst bästa försommarblomman som ingår i helgens bukett: lövkoja!



Det är de vita, lite avlånga blommorna som är lövkoja. De doftar underbart! Tyvärr har de inte så lång livslängd, men under några dagar får man både doft och fägring som inte går av för hackor.

En annan sak som inte går av för hackor är ett gammalt bortglömt recept på hallonrutor som jag upptäckte längst bak i receptpärmen och som sen ganska snart blev bakade. Väldigt enkla, väldigt goda och de ger också en härlig försommarkänsla!




Hallonrutor med kokostopping

4 dl vetemjöl
4 msk strösocker
½ tsk bakpulver
150 g smör, kylskåpskallt
1 äggula

Fyllning

225 g frysta hallon
2 ägg
1½ dl strösocker
5 dl kokosflingor, 200 g

Sätt ugnen på 200 grader. Tina hallonen.

Hacka snabbt ihop mjöl, socker, bakpulver, smör och äggula till en deg. Kavla eller tryck ut degen till en rektangel, 20x30 cm på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 8 min. Låt svalna.

Mosa hallonen och täck bottnen med dem.

Rör ägg och socker, blanda ner kokosen och fördela smeten över hallonlagret.

Grädda ytterligare ca 15 min tills kakan fått vacker färg.

Skär den i rutor.